Gwadelupa to departament zamorski Francji, położony na kilku większych i kilkudziesięciu mniejszych wyspach w archipelagu Wysp Podwietrznych w Małych Antylach (wschodnia część Karaibów). W jego skład wchodzi pięć głównych grup wysp: Basse-Terre i Grande-Terre, stanowiące właściwą Gwadelupę, a także: La Désirade, Les Saintes i Marie-Galante. Do niedawna w skład departamentu była zaliczana wyspa Saint-Barthélemy oraz północna część wyspy Saint-Martin, które są obecnie osobnymi terytoriami zależnymi Francji. Jako część Francji Gwadelupa należy do Unii Europejskiej, a zatem obowiązującą tu walutą jest euro.
Wyspa Gwadelupa składa się w rzeczywistości z dwóch wysp, oddzielonych od siebie wąskim kanałem morskim nazywanym Salt River (Słona Rzeka). Położona na wschodzie Grande Terre jest prawie płaska i lepiej zagospodarowana, natomiast zachodnia Basse Terre - jest górzysta, pokryta lasami, o niegościnnych, często klifowych brzegach. Najpiękniejszą plażą na północnych krańcach Basse-Terre jest 5-kilometrowa Grand Anse pokryta drobnym, złotym piaskiem. Obie wyspy mają charakterystyczny kształt nieregularnego motyla.
Marie-Galante to idealne miejsce, żeby zarzucić kotwicę. Żeglarzy przyciągają spokojne zatoki i plaże uważane za jedne z najpiękniejszych na Karaibach. Polecane miejsca nurkowe znajdują się w okolicy miasta Capesterre. Żeglarze odwiedzają też chętnie plaże w Anse Carnot oraz na południe od St. Louis. Wysokie, klifowe wybrzeża występują na północy wyspy.
Les Saintes stanowi kilka małych wysepek, położonych blisko siebie. Tylko dwie z nich - Terre-de-Haut i Terre-de-Bas - są zaludnione. Najbardziej dostępne miejsca do nurkowania to okolice Pain De Sucre i zachodnie wybrzeże Ilet'a Cabrit.
Gwadelupę cechuje klimat podrównikowy wilgotny. Pora deszczowa trwa od lipca do października, ze średnia roczną sumą w granicach 1300-1800 mm. Średnia roczna temperatura powietrza wynosi 27°C. Od czerwca do października Gwadelupa nawiedzana jest przez tropikalne huragany. Niezależnie od pory roku temperatura powietrza w dzień nie spada poniżej 23°C, a wody poniżej 25°C.
Kuchnia Gwadelupy to mieszanka kuchni afrykańskiej, europejskiej, indyjskiej i amerykańskiej. Charakteryzuje się ona olbrzymią różnorodnością przypraw. Warto skosztować wywarów z ryb, zup z mięczaków i skorupiaków, grillowanej langusty czy potrawki ze ślimaków. Inne popularne dania to krab faszerowany i blaff - gulasz z ryb lub skorupiaków duszonych w winie i bulionie. Typową miejscową potrawą jest też colombo - ryż, kurczak lub kozina w sosie curry. Najbardziej popularny alkohol to rum.