Antigua i Barbuda to państwo wyspiarskie będące częścią Brytyjskiej Wspólnoty Narodów, zlokalizowane na Karaibach w Archipelagu Małych Antyli. Państwo składa się z dwóch głównych wysp - Antigui i Barbudy - oraz trzeciej, niezamieszkanej, o nazwie Redonda. Stolicą i największym portem jest St. John's. Dwie główne wyspy, oddalone od siebie o kilkanaście mil morskich, leżą w centrum tzw. Wysp Nawietrznych (które oddzielają Morze Karaibskie od Małych Antyli), w okolicach 17 stopnia szerokości geograficznej północnej.
W sąsiedztwie Antigui i Barbudy znajdują się liczne rafy koralowe.
Żeglarzy zainteresuje też fakt, że Antigua posiada dobrze rozwiniętą linię brzegową, z licznymi portami schronienia. Barbuda posiada jeden główny port, zlokalizowany na zachodzie wyspy.
Tropikalny
klimat wysp jest łagodzony przez stały wpływ północno-wschodnich pasatów, których siła waha się pomiędzy 30 i 48 km/h. Najwilgotniejsze są miesiące pomiędzy wrześniem a listopadem. Średnie temperatury powietrza wynoszą w zimie ok. 23°C, a w lecie i na jesieni 30°C. W okresie do lipca do października wyspy mogą atakować huragany i tropikalne sztormy.
Kuchnia Antigui i Barbudy jest połączeniem typowej kuchni karaibskiej i brytyjskiej. Jak można się domyślić, dominują w niej ryby i owoce morza. W większości potraw używana jest też kukurydza i słodkie ziemniaki.
Ciekawostki:
- Państwo bywa nazywane "Krainą 365 plaż", ze względu na liczbę plaż otaczających wyspy.
- W kraju nie ma rzek. Woda pitna powstaje poprzez odsalanie wody z oceanu.