Adres email
hasło
Zarejestruj się
/
Przypomnienie hasła
Czytelnia
Ludzie morza
Nowości w serwisie
Wieści z oceanów
Imprezy
Kalendarium
Rejs po historii
Kulinaria
Twoja Tuba
Recenzje książek
Poradniki
Śródlądzie
Ciekawostki
Słownik
Sport
Miejsca
Ciekawe miejsca
Propozycje tras
Mariny
Ludzie
Wszyscy użytkownicy
Skipperzy
Firmy
Wykonawcy szant
Jachty i rejsy
Wolne koje (rejsy)
Relacje z rejsów
Jachty
Modele jachtów
Armatorzy
Czarter Jachtów
Sklepik
Tawerny i kambuz
Tawerny
Przepisy
Drinki
Imprezy
Szanty
Wykonawcy szantowi
Piosenki żeglarskie
Sport
Sportowe wieści
Nadchodzące regaty
Relacje z regat
Ogłoszenia
HOME
/
Czytelnia
/
Kulinaria
TYP: a1
Artykuły - Kulinaria
„Rognons de Veau à la Moutarde” czyli „Cynaderki cielęce w sosie musztardowym”
sobota, 19 marca 2011
MZ
Andrzej, zwany przez przyjaciół Andrew, właściciel pięknego piętnastometrowego szkunera, przysiadł na drewnianej belce, w cieniu rzucanym przez jacht. Upał był zaiste tropikalny, nic też dziwnego, że po kilkugodzinnej pracy myślał już tylko o tym by chwilę odpocząć i uciec przed palącymi promieniami słońca.
Kurczak z... jogurtem
sobota, 12 marca 2011
TJ
Dzisiaj o eksperymentach w kuchni.
Spaghetti z małżami
sobota, 5 marca 2011
MZ
Nigdy nie należy wypływać ze spokojnego portu, bez sprawdzenia prognozy pogody. To jedno z podstawowych praw obowiązujących w żeglarstwie. Drugie, oczywiście mniej obowiązujące, to: „sprawdź człowieku, jak wypływasz na szerokie wody, czy masz na pokładzie jakieś zapasy żywności”.
Prawdziwy marynarski GROG
sobota, 26 lutego 2011
MZ
Rum, trunek legenda, nie może się bez niego obyć żadne spotkanie żeglarskiej braci,
Mule najprościej
sobota, 19 lutego 2011
MZ
Mule, małże, dagnie, mušole itd. Jednym słowem muszle, te ciemnoniebieskie czyli po polsku nazywane omułkami, z przymiotnikiem - jadalnymi.
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
sobota, 12 lutego 2011
MZ
Bywa tak - płyniemy z nową załogą i okazuje się, że mamy w niej wegetarianina lub wegetariankę.
Proziaki z podkarpacia
sobota, 5 lutego 2011
TJ
Proziaki z masłem, serem białym ze śmietaną oraz zimne mleko. Tak wyglądało jedno z najsmaczniejszych dań serwowanych lata temu przez moją babcię.
Ayran - prosty napój na pragnienie i.... pikantne potrawy
sobota, 29 stycznia 2011
TJ
Ayran [Ajran] to jeden z najbardziej popularnych napojów w Turcji. Można go dostać praktycznie w każdym sklepie, restauracji, stacji benzynowej. Niestety jeszcze nie w Polsce...
Jabłka w cieście
sobota, 22 stycznia 2011
MZ
Jabłka w cieście na jachcie! Jabłka w cieście jako strawa dla Wilków Morskich! To wydaje się niemożliwe, przecież prawdziwy Wilk Morski takim dziecinnym jedzeniem gardzi, za racuchy się nie chwyta, to może jest i dobre, ale dla Szczurów Lądowych, a nie dla matrosów spalonych słońcem, o twarzach ogorzałych, przeoranych wiatrem sztormowym.
Riblja juha
sobota, 15 stycznia 2011
MZ
Tak się czasami zdarza, że jedyna rzecz jaką nam się udało zdobyć to dwie liche rybki, a załoga głodna i nie ma co liczyć na cudowne rozmnożenie jadła. Co zatem robić? Zaczynamy od przeglądu jachtowej spiżarki. Jeśli znaleźliśmy kilka ziemniaków, parę marchewek, jakąś cebulę i np. pora, jesteśmy uratowani, bowiem z tych składników można sklecić smakowitą riblją juhę, czyli zupę rybną.
<
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
>
kategorie artykułów
Wszystkie
(8793)
Ludzie morza
(145)
Nowości w serwisie
(440)
Wieści z oceanów
(2020)
Imprezy
(2375)
Kalendarium
(981)
Rejs po historii
(202)
Kulinaria
(161)
Twoja Tuba
(181)
Recenzje książek
(344)
Poradniki
(342)
Śródlądzie
(335)
Ciekawostki
(1071)
Słownik
(151)
Sport
(45)
TYP: a3
popularne artykuły
Kto niszczy bałtyckie kable? Oficjalnych danych nie ma, ale są znaki... (294)
Chipsy z karpia – pomysł na wigilię? (244)
Ochroniarze będą pilnować podmorskich kabli (139)
Nie chcą być kapitankami (133)
Kryształowy Żagiel 2024: znamy nominowanych! (60)
Kalendarium: 23 listopada
Francis Joyon na trimaranie IDEC wyruszył z Brestu samotnie w okołoziemski rejs z zamiarem pobicia rekordu Ellen MacArthur; zameldował się na mecie po 57 dniach żeglugi, poprawiając poprzedni rekord o dwa tygodnie.
piątek, 23 listopada 2007