Adres email
hasło
Zarejestruj się
/
Przypomnienie hasła
Czytelnia
Ludzie morza
Nowości w serwisie
Wieści z oceanów
Imprezy
Kalendarium
Rejs po historii
Kulinaria
Twoja Tuba
Recenzje książek
Poradniki
Śródlądzie
Ciekawostki
Słownik
Sport
Miejsca
Ciekawe miejsca
Propozycje tras
Mariny
Ludzie
Wszyscy użytkownicy
Skipperzy
Firmy
Wykonawcy szant
Jachty i rejsy
Wolne koje (rejsy)
Relacje z rejsów
Jachty
Modele jachtów
Armatorzy
Czarter Jachtów
Sklepik
Tawerny i kambuz
Tawerny
Przepisy
Drinki
Imprezy
Szanty
Wykonawcy szantowi
Piosenki żeglarskie
Sport
Sportowe wieści
Nadchodzące regaty
Relacje z regat
Ogłoszenia
HOME
/
Czytelnia
/
Kulinaria
TYP: a1
Artykuły - Kulinaria
Chili con carne
sobota, 8 stycznia 2011
MZ
Ta potrawa, choć wymagająca jednak trochę czasu, może być śmiało wykonywana na jachcie, bowiem jest klasycznym daniem jednogarnkowym, czyli „eintopfem”, a takie przecież najchętniej podczas rejsu serwujemy.
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
sobota, 25 grudnia 2010
TJ
Jak mawia marynarz Popeye jeśli chcesz być silny jedz szpinak!
Ostrygi
sobota, 18 grudnia 2010
ZM
Podobno ludzie dzielą się na tych, którzy ostrygi uwielbiają i na tych, którzy ich nie znoszą. Bez względu jednak na proporcje jednych do drugich, ostrygi w powszechnym mniemaniu należą do dań wykwintnych. I słusznie!
Pršut i paški sir
sobota, 11 grudnia 2010
ZM
To nie jest jakiś specjalny przepis, to raczej opowieść o pewnej potrawie jaką przyszło mi jeść podczas rejsu w Chorwacji. A było tak. Jest koniec września, czyli już po sezonie, płyniemy w pobliżu Kornatów. Zbliża się wieczór, stajemy tedy przy boi cumowniczej w zatoce wyspy Vrgada, na przeciwko wioski o tej samej nazwie.
Marokańskie Tagine
sobota, 4 grudnia 2010
TJ
Podróżując po Maroku po kilku dniach zauważamy, że jeśli dysponujemy średnim lub niskim budżetem to Tagine będzie częstą pozycją w naszym jadłospisie. Danie bardzo smaczne, pożywne i podawane w dość ciekawy dla nas europejczyków sposób bo w ceramicznym naczyniu składającym się z grubego talerza oraz zdejmowanej, stożkowej pokrywki.
Muszle Świętego Jakuba
sobota, 27 listopada 2010
ZM
Te przepiękne muszle znane są we Francji pod nazwą Coquilles Sain Jacques a w Chorwacji – Jakove Kapice. Ich uroda jest tak zachwycająca, że stawały się natchnieniem artystów, to właśnie z takiej muszli wyłaniała się Wenus na obrazie Botticellego. Są nie tylko oszałamiające urodą, ale także niezwykle smaczne.
Spaghetti z krewetkami
sobota, 20 listopada 2010
ZM
Myślę, że często spotykamy się w czasie rejsu z taką sytuacją – stoimy w miejskim porcie gdzieś w ciepłych stronach, załoga za jakiś czas będzie chciała coś zjeść, kasa jachtowa nie jest już za obfita, zatem wyjście do restauracji odpada, tym bardziej, że nie mamy przekonania, że to co tutejsze restauracje nam zaoferują nie jest godne ceny, którą przyszło by nam zapłacić i wtedy na nas spada zadanie gastronomicznego zaspokojenia naszych przyjaciół.
Pieczone Dorady
sobota, 13 listopada 2010
ZM
Ten widok jest dobrze znany wszystkim żeglującym po Adriatyku. Małe rybackie łódki wracają rano z połowu. Właśnie zebrali sieci stawiane wieczorem, z reguły coś w nie się złapało.
Super Melon
sobota, 30 października 2010
ZM
Jeśli uda nam się kupić gdzieś w porcie ładny okaz melona - nie należy mylić prostackiego arbuza ze szlachetnym melonem - to wtedy mamy świetną okazję do przygotowania czegoś, co na pewno wprowadzi naszą załogę w szampański nastrój.
Crni riżot od sipa według Franicy Zelen
sobota, 23 października 2010
ZM
Dzisiaj w co sobotniej serii kulinarnej crni riżot. Pierwszy raz tę potrawę jadłem w 1995 roku w Chorwacji na półwyspie Peljšac w miejscowości Mali Ston.
<
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
>
kategorie artykułów
Wszystkie
(8793)
Ludzie morza
(145)
Nowości w serwisie
(440)
Wieści z oceanów
(2020)
Imprezy
(2375)
Kalendarium
(981)
Rejs po historii
(202)
Kulinaria
(161)
Twoja Tuba
(181)
Recenzje książek
(344)
Poradniki
(342)
Śródlądzie
(335)
Ciekawostki
(1071)
Słownik
(151)
Sport
(45)
TYP: a3
popularne artykuły
Kto niszczy bałtyckie kable? Oficjalnych danych nie ma, ale są znaki... (294)
Chipsy z karpia – pomysł na wigilię? (244)
Ochroniarze będą pilnować podmorskich kabli (138)
Nie chcą być kapitankami (133)
Kryształowy Żagiel 2024: znamy nominowanych! (60)
Kalendarium: 23 listopada
Francis Joyon na trimaranie IDEC wyruszył z Brestu samotnie w okołoziemski rejs z zamiarem pobicia rekordu Ellen MacArthur; zameldował się na mecie po 57 dniach żeglugi, poprawiając poprzedni rekord o dwa tygodnie.
piątek, 23 listopada 2007