TYP: a1

Zupa Gulaszowa

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
więcej niż 6 porcji
Czas
do 2 godzin

mięso wieprzowe (szynka) - 1 kg - zamiennie może być dowolna padlina nawet z puszki

papryka czerwona - 2 szt.

pomidory pokrojone w puszce - 1 szt

cebula - 2 szt.

czosnek - 2 ząbki

kostka rosołowa - 2 szt.

jajko - 1 szt.

mąka - 2 łyżki

gulasz knorr - 1 torebka

cukinia mała - 1 szt.

przyprawy: sól, cukier,maggi, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatałowa (najlepiej świeżo starta), pieprz ziołowy

 

Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię dodać oleju, soli i pieprzu ziołowego, smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodać wody i dusić na małym ogniu.

Czas zależy od rodzaju mięsa. Do drugiego garnka wrzucamy pokrojoną w paski najlepiej obraną ze skórki paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną w paski cukinię i zalewamy wodą, wstawiamy na piec. Do gotującej się zupy dodajemy kostki rosołowe, pomidory z puszki i przyprawy oraz rozdrobniony czosnek. Gotujemy przez ok. pół godziny, łączymy z miękkim mięsem, dodajemy roprowadzony w małej ilości zimnej wody fix knorra i gotujemy razem ok. 15 min. Jajko wbijamy do filiżanki, roztrzepujemy widelcem i dodajemy ok 2 duże łyżki mąki, solimy trochę, roztrzepujemy do uzyskania gęstej jednolitej ale ciągnącej masy. Małą łyżeczką nakładamy małe kluseczki do gotującej zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 min.
Bon Appetit

Zdjęcia użytkowników

Filmy użytkowników

0 2
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3