Zapiekanka z ziemniakami
1 kg ziemniaków
2 cukinie
1 pęczek koperku
1 cebula
40 dag mięsa(mielonka lub pierś z kurczaka lub boczek )
3 marchewki
2 pietruszki
2 strąki papryki
6 jaj
10 dag żółtego sera
sól, pieprz
bazylia
10 dag śmietany
3 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
olej
Kolejny świetnie prezentujący się i zarazem smaczny przepis:
1. Ziemniaki gotować ok. .10 minut w mundurkach następnie obrać i pokroić w plasterki, cukinie oczyścić i pokroić w półplasterki, cebulę, paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę i marchewkę w plasterki. Jaja ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Mięso podsmażyć na patelni razem z cebulą.
2. Żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim kolejno ziemniaki, cukinie, mięso, paprykę, marchewkę, pietruszkę, jaja. Całość przyprawić solą pieprzem i bazylia oraz posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 30 min w temp. 180°C.
3. Przygotować sos: pomieszać ze sobą musztardę, śmietanę i majonez oraz dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę polać sosem i posypać koperkiem.