TYP: a1

Zapiekanka z szynką i ziemniakami

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
1 kg ziemniaków cebula 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki 25 dag szynki wędzonej 25 dag żółtego sera 2 łyżeczki tymianku łyżka mąki 1/2 szkl. bulionu z kostki 1/2 szkl. mleka 3 pomidory sól pieprz
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach i przestudzić. Obrać, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła. ■ W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła i posypanym tartą bułką ułożyć plastry ziemniaków, piórka cebulki, plastry szynki, warstwę grubo startego żółtego sera i ponownie plastry ziemniaków. Każdą warstwę oprószyć tymiankiem. ■ Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i mlekiem, gotować przez 5 min, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać zapiekankę, oprószyć tartą bułką, wierzch przykryć plastrami pomidorów. Zapiekać przez 20 min w temp. 220°C. SMACZNEGO!
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3