TYP: a1

Pstrąg pieczony z masłem i cytryną

Koszta
średnie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 1 godziny
  • 4 średnie wypatroszone pstrągi (tęczowy lub łososiowy)
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz

Pstrągi dokładnie patroszymy, czyścimy i myjemy. Generalnie są dwie szkoły czyszczenia, jedni rybę skrobią z łusek, inni natomiast jedynie czyszczą wierzchnią warstwę śluzu, którym powleczone są łuski. My wykonujemy jedynie tę drugą czynność... wychodzimy z założenia, że i tak przecież zjada się samo mieso, a skóra wędruje do kosza. Suszymy papierowymi ręcznikami. Robimy kilka nacięć na jednym boku pstrąga. Solimy i pieprzymy do smaku, zarówno z wierzchu (głównie nacięcia, w tym miejscu mięso najlepiej wchłonie sól) jak i w środku.

Wkładamy do śodka po jednym nieobranym, jedynie zgniecionym ząbku czosnku, lepiej uwolni swój aromat. Cytrynę i limonkę kroimy na plasterki i wkładamy do każdego pstrąga po kilka plasterków. Dokładamy świeżą pietruszkę lub kolendrę, w zalezności co kto lubi. My najczęściej używamy kolendry ogrodowej, jest znacznie intesywniejsza w smaku i aromacie. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. W brzuszki wkładamy również kawałeczki masła. Na wierzch ryb, w nacięcia sypiemy odrobine pieprzu i również wkładamy małe kawałeczki masła. Resztą roztopionego masła smarujemy skórę. Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut.

0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3