Pierogi z kaszą gryczaną
• 40 dag mąki
• 2 łyżki oleju
• 15 dag kaszy gryczanej
• 16 dag białego sera
• 1 łyżka masła
• cebula
• jajko
• sól
• pieprz
• majeranek
Bardzo smaczne pierożki gryczane robi się w ten sposób: Do mąki dodajemy olej, sól oraz wlewamy ¾ szkl. wody.
Całość dokładnie wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto.
W między czasie gotujemy kasze gryczaną po czym mielemy ją razem z serem.
Następnie siekamy cebulkę i szklimy ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodajemy ją do kaszy i sera razem z jajkiem i majerankiem.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy trochę farszu.
Składamy na pół tak jak pierogi i zlepić brzegi.
Gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku.