Mintaj w pomidorach z tymiankiem
2 filety z mintaja, każdy po 150 g
1/2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka cukru trzcinowego (w ostateczności może być cukier biały)
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki świeżego tymianku (w ostateczności przyprawa suszona)
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji (jeśli zakup ich okaże się zbyt drogi można kupić normalne pomidory i pokroić w ćwiartki)
średniej wielkości ziemniaki z wody lub opiekane w piekarniku, ewentualnie bagietka
Sól, pieprz, tymianek, bazylia
Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz dodajemy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, zarumieniamy. Dodajemy pomidory z puszki, sos sojowy, cukier i tymianek. Czekamy aż się zagotuje. Po około 5 minutach dodajemy posolone i popieprzone kawałki ryby. Dusimy pod przykryciem około 8-11 minut.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki, gotujemy lub smażymy w piekarniku. Polecam opcję drugą. Ziemniaki kładziemy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy tymiankiem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 C, od czasu do czasu polewając oliwą.
Na drugiej blaszce kładziemy pomidory z gałązkami (lub pokrojone w ćwiartki całe pomidory), polewamy oliwą, solimy i posypujemy bazylią. Pieczemy w piekarniku (około 200 C) przez 20-25 minut.
Gdy ryba, pomidory i ziemniaki są już gotowe, na talerz kładziemy rybę, polewamy sosem, ozdabiamy pieczonymi pomidorami a obok kładziemy pieczone ziemniaki.