TYP: a1

Małże w sosie śmietankowo-winnym

Koszta
wysokie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 30 minut
2 kg małż 350 ml białego wytrawnego wina 225 ml śmietany 50 g masła 1-2 cebule 3 ząbki czosnku Natka z pietruszki (dość sporo) Bagietka lub sztangiel Sól Pieprz
Małże płuczemy pod bieżącą wodą. Czyścimy z zanieczyszczeń a otwarte muszle wyrzucamy (mowa oczywiście o świeżych małżach - zamrożone są już otwarte). Drobno kroimy cebulę, czosnek oraz pietruszkę. Przy tym daniu najlepiej użyć głębokiego woka. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło a następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Po minucie wino. Gdy wywar zacznie wrzeć wrzucamy małże. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość smażymy przez ok 5 minut. Co minutę mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę oraz większość natki z pietruszki pozostawiając część na końcową posypkę. Małże zamknięte pod koniec gotowania wyrzucamy. Danie najlepiej podać w głębokich talerzach, obficie polewając sosem oraz posypując natką z pietruszki. Bagietka maczana w sosie - coś pysznego. Ciekawostki: Czosnek będzie się łatwiej obierał jeśli wcześniej przygnieciemy go delikatnie nożem.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3