Małże w sosie śmietankowo-winnym
2 kg małż
350 ml białego wytrawnego wina
225 ml śmietany
50 g masła
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
Natka z pietruszki (dość sporo)
Bagietka lub sztangiel
Sól
Pieprz
Małże płuczemy pod bieżącą wodą. Czyścimy z zanieczyszczeń a otwarte muszle wyrzucamy (mowa oczywiście o świeżych małżach - zamrożone są już otwarte).
Drobno kroimy cebulę, czosnek oraz pietruszkę.
Przy tym daniu najlepiej użyć głębokiego woka. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło a następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Po minucie wino. Gdy wywar zacznie wrzeć wrzucamy małże. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość smażymy przez ok 5 minut. Co minutę mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę oraz większość natki z pietruszki pozostawiając część na końcową posypkę.
Małże zamknięte pod koniec gotowania wyrzucamy.
Danie najlepiej podać w głębokich talerzach, obficie polewając sosem oraz posypując natką z pietruszki.
Bagietka maczana w sosie - coś pysznego.
Ciekawostki:
Czosnek będzie się łatwiej obierał jeśli wcześniej przygnieciemy go delikatnie nożem.