Lasagne z sosem Bolognese
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
makaron bolognese - opakowanie 500 g
sól, pieprz, bazylia
olej lub oliwa z oliwek
sos biały: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz
100 g startego sera żółtego
szczypiorek do posypania
bagietka
Jest to dość prosty sposób na Lasagne z sosem Bolognese. Pamiętać należy, że makaron po nałożeniu warstw będzie tylko wtedy gotowy jeśli będzie wystarczającą wilgotny od sosów, które na niego kładziemy. Inaczej się po prostu nie "ugotuje" w piekarniku.
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebule. Na minutę przed końcem dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i bazylię. Gdy mięso się usmaży, dodajemy pomidory z puszki. Smażymy około 5 minut.
Sos biały:
Na patelni topimy masło a następnie dodajemy mąkę. Zarumieniamy (1-2 minuty). Następnie powoli dodajemy mleko, mieszamy. Dodajemy do momentu jak sos nie przyjmie konsystencji "maślanki" - nieco rzadsza konsystencja od śmietany. Dodajemy sól i pieprz.
Blaszkę smarujemy masłem, kładziemy 1 warstwę płatów lasagne, przekładamy sosem mięsnym. Gdy zabraknie sosu, kładziemy ostatnią warstwę i polewamy sosem białym (mamy zakryć całą powierzchnię). Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika (200 C) na około 20-minut.
Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z bagietką.