Kurczak w panierce z sosem
4 piersi z kurczaka (połówki)
łyżeczka przyprawy do drobiu
olej
jajko
bułka tarta
świeży ogórek
pomidor
koperek do posypania
sos:
łyżka masła
dwie średnie cebule
szklanka śmietany kremówki
łyżka musztardy delikatesowej
sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka rozbijamy lekko dłonią, nacieramy przyprawą a następnie odstawiamy na 10 minut. Następnie obtaczamy go w panierce - jajko - bułka tarta. Następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron.
Gdy kurczak zrobi się rumiana, układamy go na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15 minut (piekarnik rozgrzewamy do 180-200 C).
Przygotowanie sosu: na rozgrzanym maśle, na średnim ogniu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy śmietanę, podgrzewamy (nie gotujemy), po 2 minutach dodajemy musztardę oraz sól i pieprz.
Ogórka kroimy w plasterki.
Na talerzu kładziemy drobno pokrojonego ogórka, na nim kurczaka. Całość polewamy sosem oraz dekorujemy koperkiem.
Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem (bagietka, sztangiel)