TYP: a1

Kurczak w panierce z sosem

Koszta
średnie
Trudność
łatwe
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
4 piersi z kurczaka (połówki) łyżeczka przyprawy do drobiu olej jajko bułka tarta świeży ogórek pomidor koperek do posypania sos: łyżka masła dwie średnie cebule szklanka śmietany kremówki łyżka musztardy delikatesowej sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka rozbijamy lekko dłonią, nacieramy przyprawą a następnie odstawiamy na 10 minut. Następnie obtaczamy go w panierce - jajko - bułka tarta. Następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy kurczak zrobi się rumiana, układamy go na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15 minut (piekarnik rozgrzewamy do 180-200 C). Przygotowanie sosu: na rozgrzanym maśle, na średnim ogniu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy śmietanę, podgrzewamy (nie gotujemy), po 2 minutach dodajemy musztardę oraz sól i pieprz. Ogórka kroimy w plasterki. Na talerzu kładziemy drobno pokrojonego ogórka, na nim kurczaka. Całość polewamy sosem oraz dekorujemy koperkiem. Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem (bagietka, sztangiel)
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3