Krewetki w sosie czosnkowym
2 łyżki oleju do smażenia
szczypta pieprzu
szczypta soli
50 dag makaronu
3 dag masła
10 łyżek śmietany kremówki
4 ząbki czosnku
pietruszka (natka)
1 cytryna
50 dag krewetek koktajlowych
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Do tego wrzucić 4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę i według uznania i smaku - chili. Przesmażyć. Następnie dodać ok 0,5 kg krewetek koktajlowych. Smażyć ok 10 min.Przyprawić solą, pieprzem (kolorowym) i sokiem z połowy cytryny. Dodać 250 mg gęstej śmietany i dusić jeszcze z 10 min.
W międzyczasie ugotować makaron (grube rurki) al dente. Na półmisek wyłożyć makaron następnie krewetki, całość sowicie posypać natką. Pychotka.
Danie można podgrzewać - smakuje tak samo jak zaraz po ugotowaniu.