TYP: a1

Zdrowe frytki z batatów

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 30 minut
  • 2 bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • ostra papryka
  • cynamon
  • czosnek
  1. Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w podłużne frytki.
  2. Polewamy oliwą i posypujemy z każdej strony przyprawami oraz mąką kukurydzianą (najlepiej wymieszać całość w misce).
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby frytki się nie stykały. Dzięki temu – i za sprawą mąki – będą bardziej chrupiące.

 

  1. Pieczemy je około 30 minut, po 1 5 minutach przekręcając każdą frytkę na drugą stronę.
  2. Po upieczeniu najlepiej ostudzić frytki w uchylonym piekarniku.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3