TYP: a1

Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Trudność
średnie
Porcje
5-6 porcji
Czas
do 1 godziny
surowe oczyszczone krewetki - 24 sztuki pokruszony ser feta - 200 gramów bulion drobiowy pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka bazylia pomidory w puszce - 425 gramów cebula dymka - 4 sztuki przecier pomidorowy - 2 łyżki oliwa z oliwek - 2 łyżki cebula - 1 sztuka skórka z cytryny - 2 łyżeczki ząbek czosnku - 4 sztuki świeże oregano - 1 łyżka masło - 30 gramów świeży tymianek - 1 łyżka pomidory - 2 sztuki cukier - 1 szczypta
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Rozpuść bulion drobiowy w 125 ml. wody. Dolej razem z winem do pomidorów. Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymkę, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, cebulę dymkę, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy. Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym, dodaj zioła i posiekane pomidory. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3