mak zmielony - 0,5 kg
żółtka jaja - 3 szt
cukier - 1 szklanka
masło - 0,5 kostki
rodzynki - garść
orzechy włoskie - garść
migdały płatki - 100g
miód - 1 łyżka
konfitura wiśniowa - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 op
poncz: 0,5 szklanki mocnego earl grey, 3 łyżki rumu, 0,5 słoika konfitury wiśniowej, pół szklanki czerwonego wina.
biszkopty języczki - 2 opakowania
śmietanka 30 % - 300ml
Do garnka włożyć mak, masło, bakalie, cukier waniliowy, łyżkę miodu, łyżkę konfitury, podlać lekko wodą i delikatnie ciągnąć na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. 3 żółtka utrzeć z cukrem jak kogel-mogel i dodać do masy makowej i wymieszać. Poczekać, aż masa ostygnie. Składniki ponczu zagotować i zostawić do ostygnięcia.
Na bardzo dużym płaskim talerzu ułożyć promieniście biszkopty, nasączyć je połową ponczu. Wyłożyć na biszkopty połowę masy makowej. Znowu ułożyć warstwę biszkoptów i nasączyć również pozostałą ilością ponczu. Na górę wyłożyć resztę masy makowej. Ubić śmietanę z łyżką cukru i wyłożyć na wierzch deseru.
Można udekorować całość wg własnej wyobraźni, migdałami, mandarynkami, brzoskwiniami, figami.